Frank richtte diverse eigen Jazz- en Improvisatie-ensembles op zoals Lijn 5 en Noord 9.


Saxofonist/ componist FRANK PAAVO (‘58 Finland) groeide op in Groningen. Volgde vanaf zijn 8 ste jaar klassiek piano- en blokfluitles. Altsaxofoon vanaf zijn 17 de. Eerste ervaringen deed hij op in het leerorkest van Alan Laurillard. Hij richtte diverse eigen Jazz- en Improvisatie-ensembles op zoals Lijn 5 (2 e prijs Middelzee Jazz treffen) en Noord 9. Had een vast duo met pianist Erik Huele (Groninger Jazzprijs) met wie hij nog steeds incidenteel optredens geeft.

Hij speelde de zeer smaakvolle solo op het stuk ‘Springtime in Amsterdam’ van Wally Tax. 

In ‘82 verhuisde hij naar Amsterdam en speelde bij Jazz orkest ‘De Boventoon’ van Herman de Wit. Daarnaast deed hij optredens met diverse musici en muziekgezelschappen, o.a. met popmuzikant Wally Tax (hij speelde de zeer smaakvolle solo op het stuk ‘Springtime in Amsterdam’) en de Surinaamse band Karisma (Nummer 1 hit in Suriname met Kowroe P’Tata.) Daarna volgde tournees door Duitsland, Spanje, Frankrijk, Denemarken en Belgie

Omdat zijn hart uiteindelijk bij de muziek bleek te liggen heeft hij in 2011 de deuren van zijn sprekersbureau gesloten.

In 1999 stopte hij met optreden en richtte hij een sprekersbureau bureau op: AMBAR Prominenten. Met dit bureau verzorgde hij vele lezingen en dagvoorzitterschappen van prominente Nederlanders voor grote bedrijven. Omdat zijn hart uiteindelijk bij de muziek bleek te liggen heeft hij in 2011 de deuren van zijn sprekersbureau gesloten.

Vanaf dat moment heeft hij als ‘herintredend’ musicus de draad weer opgepakt. Hij heeft lessen genomen bij Juan Martinez (baritonsaxofonist bij het Jazzorchstra van het Concertgebouw) en van Konrad Koselleck (Koselleck Bigband). Volgde compositielessen bij Jeroen Bohan en Tineke Postma (Boy Edgar prijs winnares 2015). Daarnaast heeft hij een eigen muziekschool opgericht: Saxofoonschool Amsterdam.

Voorjaar 2017 verschijnt zijn debuut CD ‘Jazz Painter’

De Cd bevat uitsluitend eigen werk uitgevoerd door het Frank Paavo Quintet: Thijs Cuppen (p), Olaf Meijer (b), Klaas van Donkersgoed (d), Thomas Welvaadt (tr), Frank Paavo (s). Er speelt een keur aan (jong) talent op deze CD mee zoals Mateusz Pulawski (gitaar), onlangs gepresenteerd door de ‘Rough Diamonds Series’ van het BIM-huis, net als stemkunstenares Sanne Huijbregts (vocalise) die op haar  24-ste al op belangrijke Jazzpodia te vinden is.

Maar ook oudgedienden als Hermine Deurloo (mondharmonica), bekend van het Willem Breuker Collectief en het Hermine Deurloo Quartet met gitarist Jesse van Ruller, en last but not least; de uit de jaren ’80 bekende discozanger Richenel die van oorsprong Jazzzanger is en optrad met het Metropole Orkest, een echte Jazzparel die mag schitteren in het enige vocale stuk op de cd waarvan de tekst werd geschreven door tekstschrijfster/ componiste Lucienne Köhler. Kortom een bijzonder debuut.      terug